MUZEUM HISTORYCZNO-ETNOGRAFICZNE im.JULIANA RYDZKOWSKIEGO
W CHOJNICACH
Wystawy archiwalne
(11kB)



(11kB)
Wydawnictwa
(11kB)

monograficzny album prezentujący niepowtarzalną twórczość jednego z najwybitniejszych współczesnych artystów ludowych Kaszub - Józefa Chełmowskiego z Jaglii k. Brus
/powiat Chojnice/.



 


Obradom XIII Konferencji Polskiego Muzealnictwa Morskiego i Rzecznego organizowanej w dniach
12-13 maja 2016 roku
w Chojnicach - Charzykowach
towarzyszyła wystawa:

 

(11kB)

Warsztaty muzealne

  • wiosenne zajęcia muzealne 2019

    Muzeum Historyczno-Etnograficzne im. J. Rydzkowskiego w Chojnicach

    zaprasza wszystkich chętnych na zajęcia

  • Ferie zimowe 2019

    Muzeum Historyczno-Etnograficzne im. J. Rydzkowskiego w Chojnicach
    Zaprasza na
    Ferie w Muzeum 2019 r.
  • Niepodległe Chojnice. Symbole i tożsamość

    Niepodległe Chojnice. Symbole i tożsamość

    Włączając się w ogólnopolskie obchody 100-lecia odzyskania przez Polskę niepodległości

  • Idą Święta

    Muzeum Historyczno-Etnograficzne im. Juliana Rydzkowskiego w Chojnicach serdecznie zaprasza na warsztaty bożonarodzeniowe. 

  • Warsztaty malowania drewnianych ptaszków

    Uczniowie ze Szkoły Podstawowej nr 5 w Chojnicach z klasy III G pod opieką p. Katarzyny Gil

     
  • Pamiątka z Kaszub - warsztaty

    Muzeum Historyczno-Etnograficzne im. Juliana Rydzkowskiego w Chojnicach zaprasza na zajęcia plastyczne, które polegać będą na ozdabianiu drewnianych łopatek kuchennych elementami haftu kaszubskiego.

  • Ferie zimowe 2017

    Podczas tegorocznych ferii dzieci zwiedzają muzealne wystawy:
    archeologiczną, historyczną i etnograficzną. Po wprowadzeniu w tematykę wystaw przez przewodnika miały do wykonania poszczególne zadania.

  • Warsztaty poprzedzające Święta Bożego Narodzenia

    Warsztaty poprzedzające Święta Bożego Narodzenia wpisały się już na stałe w tradycję zajęć edukacyjnych naszego muzeum. W tym roku proponujemy : wykonywanie świątecznego stempelka lub ludowej ozdoby na choinkę.

  • Twórcza Wielkanoc

    Jajko jest pierwszym i najważniejszym świątecznym pokarmem wielkanocnym. Zdobienie jaj, symbolu życia, w tradycji chrześcijańskiej znane było już od czasów staropolskich. Zwyczaj ten przetrwał do współczesności, aby stoły wielkanocne przyciągały wzrok nie tylko wyśmienitymi potrawami, ale i pięknymi ozdobami.

Strony: