19.09.2021
SMAKI ZIEMI ZABORSKIEJ. dziedzictwo przyrodnicze i kulturowe 18 września 2021 | Wiele

SMAKI ZIEMI ZABORSKIEJ. dziedzictwo przyrodnicze i kulturowe 18 września 2021 | Wiele

Muzeum w Chojnicach wraz z organizatorami, tj. Katedrą Projektowania Środowiskowego Wydziału Architektury Politechniki Gdańskiej oraz Domem Kultury im. Hieronima Derdowskiego/ Muzeum Ziemi Zaborskiej w Wielu, mają przyjemność zaprosić do udziału w wydarzeniu wpisującym się w obchody 19. edycji Europejskich Dni Dziedzictwa.

Wydarzenie zatytułowane „Smaki ziemi zaborskiej. Dziedzictwo przyrodnicze i kulturowe” planowane jest na 18 września w Wielu w Centrum Informacji Turystycznej - ul. Dąbrowska 36b - (seminarium, wystawa), na scenie przy jeziorze wielewskim i na przyległym placu, w godzinach 10:30-15:00. Partnerami są Pomorski Zespół Parków Krajobrazowych, Centrum Edukacji i Informacji Ekologicznej w Gdańsku, Zaborski Park Krajobrazowy, Wdzydzki Park Krajobrazowy, Zaborskie Towarzystwo Naukowe, Muzeum Historyczno-Etnograficzne im. Juliusza Rydzkowskiego w Chojnicach, Lasy Państwowe: Nadleśnictwo Czersk, Nadleśnictwo Kościerzyna. Patronatu wydarzeniu udzielili Pomorska Okręgowa Izba Architektów RP oraz Oddział Wybrzeże Stowarzyszenia Architektów Polskich. O degustację zadbają lokalne firmy i koła gospodyń wiejskich.

Przedogródek, sad, ogród warzywny, pole, łąka, las i jezioro nadają smak życiu w kaszubskim domu na Zaborach. Ale rozumiejąc smaki dziedzictwa bardziej konceptualnie, karmimy zmysły urokiem regionu, harmonią krajobrazu kulturowego i przyrodniczego. Podobnie postrzegamy unikalną zabudowę historyczną wsi zaborskiej wraz z towarzyszącymi budynkom elementami przyrodniczymi i wypełniającymi je przedmiotami rzemieślniczymi. To całokształt smaków dziedzictwa. Wysmakowana forma i wzór, od abstrakcyjnego, filozoficznego rozumienia smaku, jako sumy doznań, wynikającej z unikalnego, złożonego kolorytu, wielowarstwowego, przywołującego pamięć o przeszłości, o ludziach, o ich marzeniach, nadziejach, o ludzkiej trosce i miłości, o smutku i bólu pożegnań. Smaku przywołującego obrazy, przynoszącego ukojenie i poczucie bezpieczeństwa. Po rzeczywisty smak i zapach, powietrza, roślin, potraw, napojów kojarzonych z domem, dzieciństwem, wydarzeniami, tradycjami. Tematem wiodącym wydarzeń w Wielu jest specyfika regionu zaborskiego na szerszym tle przyrody i kultury południowych Kaszub. Osią merytoryczną całego wydarzenia jest otwarte seminarium naukowe, którego prelegenci opowiedzą o dziedzictwie wspólnoty, historii Zaborów, hafcie zaborskim, czasoprzestrzeni Anny Łajming w literackich zaborskich wędrówkach, wysmakowanym krajobrazie przyrodniczym i kulturowym wsi zaborskiej, ziołach i związanych z nimi tradycjach, obrazie domu zaborskiego w literaturze, smaku tajemniczych podań zaborskich, kaszubskim domu tradycyjnym i współczesnym, zaborskim lesie i smakach, które stamtąd pochodzą. Zaplanowany jest wernisaż ogólnopolskiej wystawy plastycznej pt. „DOM KASZUBSKI NA ZIEMI ZABORSKIEJ. smaki dziedzictwa” oraz rozstrzygnięcie ogólnopolskiego konkursu plastycznego dla dzieci i młodzieży pod tym samym tytułem. Całość wzbogacona zostanie spektaklem słowno-muzycznym, który otworzy wydarzenie. Planowany jest też koncert regionalnego zespołu „Kaszuby” z Wiela i Karsina, który zadba o wysmakowane dźwięki tradycyjnej muzyki. Zaplanowano szereg warsztatów i zajęć edukacyjnych dostępnych w trakcie wydarzenia, a także spacery edukacyjne. Będzie można samemu stworzyć model chaty kaszubskiej, udekorować wzorem zielarscy drewniane elementy, odtworzyć na drewnie elementy wzoru haftu kaszubskiego i nauczyć się rozpoznawać rośliny i zioła na przyległej łące.

Linki do wydarzenia:

Strona

facebook