Czas i miejsce powstania: Niemcy, XIX w.
Materiał: żelazo, srebro (?), kość
Technika: kucie, trawienie
Wymiary: dł. 68,6 cm; szer. 6,5 cm
nr inw. MCH/H-1126
Ostrze długie, zwężające się w kierunku sztychu, z wklęsłymi zbroczami po obu stronach. Na płazach głowni trawienia, częściowo zatarte. Na prawym płazie widoczna sylwetka psa, na lewym zająca. Na grzbiecie głowni nieczytelny napis. Rękojeść z barwionej na czarno kości, ukośnie karbowany na całej powierzchni, zwężająca się w kierunku głowni. Na szczycie rękojeści kapturek z maszkaronem i wystającym, nitowanym trzpieniem głowni. Jelec w formie pierścienia z poprzecznymi nacięciami, obejmujący dolną część rękojeści, z dwoma poziomymi ramionami, zakończonymi muszlowym ornamentem. Powyżej jelca ozdobny pierścień. Jelec oddzielony od głowni owalną tarczką.
Literatura:
A. Czerwiński, Dawna broń myśliwska, Warszawa 1997.
M.S.